Clubs uit de Eredivisie denken er over drastische maatregelen te nemen om zichzelf tegen scouts van buitenlandse clubs te wapenen. Intussen groeit het aantal talenten dat op jonge leeftijd Nederland verlaat, zo blijkt in Voetbal International.
Patrick van Aanholt
Jean-Yves van der Korput
Jean-Yves van der Korput is de controlerende middenvelder van NVC 2. Zes jaar geleden werd hij als speler van Zeeburgia B1 gescout door het Engelse Portmouth. ‘We speelden een toernooi in Italië en werden aangesproken door een makelaar.’ De 16-jarige van der Korput was direct in voor het avontuur. ‘Als je de kans krijgt om naar een club uit de Premier League te gaan..Ik heb geen moment getwijfeld’. De sportieve uitdaging vormde de basis voor zijn keuze, maar van der Korput kreeg daarnaast ook een prima contract voorgeschoteld. ‘Ik tekende voor twee jaar. Mijn salaris was 3000 pond per maand. Dat is natuurlijk veel voor een zestienjarig ventje’.
‘Ik had veel moeite me aan te passen aan de manier van voetballen. Die was totaal anders dan ik gewend was. Pas in mijn tweede seizoen lukte dat, maar toen kwamen de blessures’. Pijn aan lijf en leden stonden een doorbraak in de weg. Na twee jaar keerde van der Korput terug naar Nederland. ‘Eerst naar SV Huizen en toen ben ik gestopt. Ik had er geen zin meer in. Dat had niets te maken met Portmouth. Van die keuze heb ik geen moment spijt gehad. Ik ben daar een man geworden. Voetbal is nu een beetje naar de achtergrond geschoven. Dat is best jammer. Ik kan veel meer dan ik laat zien, maar ik heb ook mijn studie Bedrijfskunde nog’.
Jan de Jonge, hoofd opleiding van SC Heerenveen zag enkele jaren geleden Vincent van den Berg vanuit Friesland naar Arsenal vertrekken. Inmiddels is deze linksbuiten actief bij Excelsior Maassluis in de Zaterdag Hoofdklasse B. ‘Hoe triest het ook is, dit soort voorbeelden zijn voor ons heel bruikbaar, zegt de Jonge. ‘Vincent was voor ons een groot talent, maar voor Arsenal niet. Wij hadden het idee dat hij het eerste elftal kon halen, bij Arsenal werd hij een van de velen. Wij gebruiken deze voorbeelden richting de ouders/verzorgers van spelers die in dezelfde situatie terecht komen. De enige manier om je hier tegen te wapenen, is door de ouders ‘op te voeden’. Het is jammer dat niet alle betrokkenen inzien hoe goed we het hier in Nederland voor elkaar hebben op het gebeid van opleiding en infrastructuur. Hier spelen de allerjongsten al op het hoogste niveau al tegen elkaar. Dat zie je nergens ter wereld. Daarom leiden we hier zoveel goede spelers op’.
Vitesse heeft al jaren een grote reputatie op het gebied van opleiden. Technisch directeur Ted van Leeuwen denkt erover de toegangspoort te sluiten voor buitenstaanders. ‘We zien geregeld mensen van de grotere Engelse clubs. Zij nodigen onze spelers achter onze rug om uit voor stages. Wij geven daar geen toestemming voor, maar ouders zijn makkelijk te paaien met een weekendje Londen. Regelmatig nodigen ze ook spelers van veertien, vijftien jaar uit. Omdat zij nog amateurs zijn, kunnen we daar niets tegen doen.
Onder meer gedwongen door de financiële problemen werkt trainer Ronald Koeman bij Feyenoord met een hoog aantal eigen spelers. ‘Bij ons krijg je snel een kans op speeltijd in de A-selectie. ‘Daar wijzen we ouders graag op’, zegt Hoofd Opleiding Stanley Brard. Feyenoord is een gewilde standplaats voor buitenlandse scouts. Manchester City en Chelsea namen afgelopen zomer respectievelijk Karim Rekik en Nathan Ake over. Eerder lokte Arsenal Kyle Ebicilio weg en koos Jeffrey Bruma ook voor een avontuur bij Chelsea. Rajiv van La Parra ging naar Caen in Frankrijk. Omdat deze talenten nog te jong waren voor een contract, ontvang Feyenoord in alle gevallen slechts een opleidingsvergoeding van enkele tonnen.
Brard heeft vooral kanttekeningen bij een Engels avontuur voor jonge spelers. ‘Het is vaak een soort sprookje. Er is contact met grote namen, je krijgt prachtige accommodaties te zien en natuurlijk veel geld. Wat ze echter vergeten te zeggen, is dat je als zestien of achttienjarige of alleen vriendschappelijk of in een onder-19 competitie komt te spelen. Geloof me, dat maakt van geen enkel talent een betere voetballer.
Melvin Fleur
In 2001 kreeg Melvin Fleur als speler van Ajax A1 een prachtig contractvoorstel van Anderlecht. De toen 19-jarige voetballer kon voor drie seizoenen tekenen. ‘Ik zat op dat moment een jaar of tien in de opleiding bij Ajax. Hij twijfelde niet toen zaakwaarnemer Sören Lerby met Anderlecht kwam aanzetten. ‘Sportief zag ik het direct zitten en het geld stimuleerde natuurlijk ook. Bovendien deed Ajax me pas maanden later een aanbieding. Toen had ik mijn keuze al gemaakt’. Fleur is nu 29 en voetbalt niet meer. VV Noordwijk was zijn laatste club. Over ongeveer anderhalf jaar hoopt hij zijn studie fysiotherapie af te ronden.
Tragiek
In verhalen als die van Melvin Fleur en Jean-Yves van der Korput schuilt een zekere tragie. We zullen echter nooit weten of zij zich door middel van een andere keuze hadden kunnen verzekeren van een loopbaan die beter past bij het talent dat ze ooit werd toegeschreven
PSV verloor tot nu toe pas drie keer een jeugdspeler aan een buitenlandse club, onder andere Patrick van Aanholt, die maar twee jaar in de jeugd van PSV speelde, vertrok in 2007 naar Chelsea. Bij PSV kunnen talenten van zijn leeftijd maximaal vijftienduizend euro bruto verdienen. In het buitenland al snel minimaal het achtvoudige.
Hoofd Opleiding Jelle Goes zal in januari de ouders van zijn talenten weer wijzen op de spelregels van het contact met een zaakwaarnemer. Ook zal hij ze dan wederom wijzen op de nadelen van een vroegtijdig vertrek uit Nederland. ‘Een speler moet zich absoluut geen gevangene van een club voelen, maar het zou voor alle partijen het beste zijn als ze de minimumleeftijd voor een overstap naar het buitenland met een of nog liever twee jaar verhogen, zegt Goes. ‘Daarmee dwing je clubs het niveau van hun opleiding te verhogen en beloon je ze er mee dat de grote talenten langer beschikbaar blijven’.
Aloys Wijnker, hoofd opleidingen van AZ, richt zich net als SC Heerenveen vooral op de ouders. ‘Je moet als club blijven investeren in de relatie met de ouders’, legt de ex-prof uit. We hopen dat de jongens die nu al bij een buitenlandse topclub spelen, slagen, maar het rijtje spelers dat mislukt, is voor ons een goed wapen om ouders te overtuigen dat geld niet alles is’.
Lees meer over dit onderwerp: Jongensdromen aan diggelen, Van Marwijk uit zorgen over snel vertrek talenten, Talenten, zorgenkindjes of avonturisten