fbpx

Hoe het stotteren de loopbaan van Geertruida voorlopig in de weg zit

AD Sport Mikos Gouka

Lutsharel Geertruida is de meest scorende verdediger die Feyenoord de laatste 25 jaar heeft gehad. De Rotterdammer staat in de schijnwerpers, maar omdat hij stottert verschijnt hij niet voor camera’s.

Het stotteren:

Dat Geertruida geen interviews geeft omdat hij stottert, is bij de media bekend. ESPN-presentator Jan Joost van Gangelen maakt het op 31 januari na Feyenoord-PSV wereldkundig. Geertruida schrikt aanvankelijk. Maar de reacties die hij krijgt zijn louter positief, zelfs uit de hoek van aartsrivaal Ajax. In Feyenoord Magazine vertelt hij er voor het eerst publiekelijk over. Het zit in de familie. Moeder Sharmine stottert, net als drie van haar vier broers.  ,,Ik heb dit sinds ik vier jaar ben’’, zegt Geertruida. ,,Er zijn een paar triggers waardoor ik ga stotteren: een camera, druk en onbekende mensen. Ik heb het vooral wanneer de focus op mij komt te liggen. Maar bij familie, vrienden of in de kleedkamer heb ik het minder. Als ik zing heb ik er helemaal geen last van. In het veld heb ik vaak aan één woord genoeg. Links, rechts, vooruit en achteruit.’’

De positie

Toch is het laatste nog wel iets dat hem in de weg zit in zijn nog prille loopbaan. Geertruida speelde weinig in de as van het veld omdat hij weinig communiceert. Trainer Dick Advocaat denkt dat het als centrale verdediger zelfs een must is om voortdurend te praten. ,,Stotteren is een probleempje, dat weet hij zelf ook’’, zegt Advocaat. ,,Lutsharel is een prachtige, oprechte jongen, maar praten is moeilijk voor hem. Maar ik merk dat hij steeds vrijer wordt. Hij zegt steeds meer, maar hij moet er nog overheen. Als ik apart met hem zit, kunnen we best wel praten. Maar het stokt vaak. Maar camera’s moet je hem nog niet aan doen. Dan valt hij stil, maar dat komt wel. Daar ben ik niet bang voor.’’

De toekomst

Geertruida wil uiteraard nog meer scoren. Interviews voor camera’s geeft hij nog niet. Eerst de schrijvende pers. ,,Nu voor een camera verschijnen is voor mij nog te vroeg’’, zegt hij.