In deze blog wil ik het hebben over het woord ‘Hopelijk’. Het woord ‘hopelijk’ heb ik ongelofelijk vaak voorbij zien komen de afgelopen tijd in het voetbalnieuws. Het woord ‘Hopelijk ‘is werkelijk schering en inslag!
Een voorbeeld. Ik denk oprecht dat Frank de Boer een hele goede trainer is/kan worden en vind het erg knap wat hij vorig seizoen met Ajax heeft gepresteerd. Echter, naast het feit dat hij nog moet leren beter om te gaan met lastige spelers (lees ook de blog over het omgaan met lastige spelers), gebruikt hij erg vaak (te vaak, naar mijn mening) het woord ‘hopelijk’. Typ de woorden ‘Frank de Boer’ en ‘hopelijk’ maar in op Google en je krijgt een rijtje uitspraken van Frank met het woord ‘hopelijk’ er in. Hetzelfde geldt ook deze week voor PSV en Marcel Brands in het commentaar voor Studio Sport bij het ontslag van Rutten. Brands: ..”Dan hoop je dat het die week beter gaat en met name kijk je naar NAC…” en “…met Cocu en Faber hopen we de kans op succes te hebben vergroot”, en “…dan hoop je met Philip en Ernest wat rust te kweken, met net een andere wind wel het succes te halen”, etc ,etc.
Wat houdt het woord ‘hopelijk’ of de uitdrukking ‘we hopen’ nu helemaal in? In wezen niet veel anders dan dat je achterover gaat zitten met je vingers gekruist, gaat bidden of een kaarsje opsteken (in Eindhoven dan) en afwacht hoe het zal gaan. Als je hoopt, kun je er zelf niets meer aan doen.
Met ‘hopen’ word je geen kampioen. Winnen of kampioen worden doe je met een Plan. En een Plan maak je op basis van een goede analyse. Dus als je graag kampioen wil worden (of móet worden omdat de financiële situatie dat vereist zoals bij PSV), dan heb je een trainer nodig die er voor zorgt dat een team gaat winnen, ofwel, een team zodanig mentaal kan begeleiden dat ze als het spannend wordt, toch goed blijven presteren. Als Marcel Brands zegt dat hij Fred Rutten nog steeds een hele goede vakman vindt, dan denk ik dat hij niets raars zegt en dat velen het met hem eens zullen zijn. Maar het is toch al wel ruim twee jaar duidelijk dat Fred Rutten geen trainer is die een elftal op het moment suprême goed met druk laat omgaan, of een elftal mentaal weerbaarder kan maken. Hij is zeker iemand die spelers en een team beter kan maken, zoals hij in het verleden heeft laten zien, maar tot slechts een bepaald niveau; hij kan ze niet laten winnen. Dat vereist namelijk andere vaardigheden!
Je vraagt je af of en zo ja, welke analyse bij PSV is gemaakt, en wanneer. Het moet toch al een tijdje duidelijk zijn dat Fred Rutten een team niet kan laten winnen. Dan ga je analyseren waar dat aan ligt. Is het technisch, tactisch of mentaal? Als je dan de analyse hebt, kun je er op gaan acteren: of je vervangt deze trainer, of je zet er zodanige assistenten bij dat zijn mindere competenties worden aangevuld, of, als het mentale stuk het probleem is, laat je hem begeleid worden door een mentaal trainer (kan sowieso geen kwaad, zie Twente). Nu wekt PSV de indruk dat ze vooral lang hebben zitten hopen en uiteindelijk niets anders konden doen dan Rutten ontslaan. En heel veel geruster zou ik als PSV-fan (die alleen maar kunnen hopen, want supporters hebben geen invloed…) niet zijn, want PSV gaat vrolijk verder met ‘hopen’, namelijk dat een net iets andere wind van Cocu en Faber, meer kans op succes geeft.
Wát nou ‘andere wind’!? Welke competenties bezitten Cocu en Faber die ervoor zullen zorgen dat de kans dat PSV kampioen wordt echt maximaal vergoot wordt? Dáár heb ik weinig over gehoord. Je mag hopen dat Cocu, die op het absolute topniveau heeft gespeeld en daar ook het een en ander gewonnen heeft, weet wat er nodig is om te winnen en dat ook over weet te brengen. Er is dus wel hoop voor PSV, maar uit de manier waarop er over wordt gesproken, blijf ik huiverig of er daadwerkelijk inzicht is in de competenties die nodig zijn en of die beschikbaar zijn.
Dus mijn advies aan Frank de Boer, Marcel Brands en vele anderen is: schrap het woord ‘hopelijk’ uit je trainersvocabulaire! Heb het alleen nog over je Plan: dat je er voor gaat zorgen dat de kans op succes maximaal is. Leer in dit opzicht van Verbeek, die er in de aanloop naar de returnwedstrijd tegen Anderlecht over sprak: ‘Je moet een plan hebben’. Dit deed vermoeden dat hij dat in elk geval had. Dit in tegenstelling tot Ariel Jacobs van Anderlecht die aangaf nog geen antwoord te hebben gevonden op de vraag waarom zijn team in de eerste helft van de eerste wedstrijd zo zwak had gepresteerd: geen heldere analyse, dus aanzienlijk minder kans op een goed Plan bij Anderlecht! Sommige voetbaluitslagen zijn niet zo moeilijk te voorspellen. Daar hoef je geen psycholoog voor te zijn. Goed luisteren alleen is al voldoende.