fbpx

De Boer over de opleidingsvisie van Ajax en: ‘Ik was 29 toen ik vertrok bij Ajax’

Frank de Boer is nog altijd op zijn plek bij Ajax, dat laat hij ook duidelijk merken in een interview met de BBC. De oefenmeester is niet alleen bezig met het eerste elftal, maar ook met de jeugd die eraan komt.

 
“Ik weet van elk team welke spelers we hebben. Ik ken ze bij naam en weet alles over ze. Ik vind het erg belangrijk om betrokken te zijn, omdat ze over drie jaar in mijn groep kunnen zitten. Mancini bij City is zoals Mourinho bij Real. Ze kopen normaal gesproken alleen volwassen spelers die ervaring hebben en er al klaar voor zijn. Het zijn natuurlijk goede trainers, dus ze zullen ook spelers ontwikkelen”, meent De Boer.”Maar mijn spelers zijn jong, dus ik kan ze zien groeien als speler en als mens in een relatief kleine periode. Ik vind die groei mooi om te zien. We moeten creatief zijn. Normaal gesproken moeten we spelers aantrekken als ze zestien zijn. Achttien of negentien is al te laat. Wij willen graag dat zeventig procent van het eerste elftal uit de eigen jeugd komt.” “Dat is onze filosofie en dat is ons doel om te overleven tegen de grotere clubs. Als we die zeventig procent halen, laat het zien dat onze manier werkt. We geven geen geld uit als het niet nodig is. We kijken eerst naar de jeugd en we geven onze eigen spelers eerst een kans, in plaats van het uitgeven van vier of vijf miljoen euro voor een nieuwe speler.””Vandaag de dag vertrekken spelers op vrij jonge leeftijd. In mijn tijd waren we ouder. Ik was 29 toen ik vertrok bij Ajax. Dat houdt in dat wij meer spelers moeten maken om ze te vervangen. We moeten accepteren dat grote clubs, vooral in Engeland, maar ook in Italië, Duitsland en Spanje een getalenteerde jonge speler zien en hem dan kopen.””Veel van onze jonge jongens zijn naar andere clubs gegaan en slechts een klein percentage heeft daarvan een goede carrière. De rest komt terug naar Nederland of je hoort niks meer van ze. Bij Ajax geven we ze vroeg een kans. Het is belangrijk dat ze weten dat de club perspectief ziet in de speler.”
 
“In de Champions League is het de laatste vijftien jaar niet gelukt de groepsfase te overleven. Dat is mogelijk met een goede groep spelers. Als er vier, vijf of zes spelers doorbreken in een jaar maakt dat waarschijnlijk het verschil. Normaal gesproken is ervaring heel belangrijk in de Champions League. Het is voor ons heel moeilijk, omdat wij niet de ervaring hebben. Het zijn getalenteerde spelers, maar je hebt meer nodig dan alleen talent.””Vorig jaar speelden we uitstekend bij Manchester United”, ging De Boer verder. “Ik heb nu vijf nieuwe spelers in het team, dus ik moet weer opnieuw beginnen. We hebben de laatste twee titels in de Eredivisie gewonnen. Maar het is erg moeilijk als je twee beste spelers, Jan Vertonghen en Vurnon Anita, vertrekken. Vertonghen was onze aanvoerder en het is niet makkelijk zo’n speler te vervangen.””Hij was net op weg onze echte leider te worden, maar nu is hij weg. Daarom is het zo moeilijk om het volgende stapje in de Champions League te zetten, laat staan hem te winnen”, zei De Boer, die Ajax wel ziet winnen van City. “Natuurlijk is dat mogelijk. Maar we moeten vasthouden aan onzeeigen filosofie en ons eigen spelletje spelen.””We zijn er van overtuigd dat als we dat doen en iedereen is in goede vorm, dan kunnen we met de talentvolle spelers die we hebben het elke club moeilijk maken. Tegen Real speelden we niet goed, daardoor verloren we. City’s ervaring kan beslissend zijn, maar als zij een slechte dag hebben, kunnen wij winnen.”