Home / Blog / Clubkeuze/loopbaanplanning / Jonge talenten: geduld is het toverwoord en het gras bij een andere club is niet groener….
Jonge talenten: geduld is het toverwoord en het gras bij een andere club is niet groener….
11 juni 2014
Sinds ik sinds augustus 2013 ook spelersmakelaar ben, heb ik met veel jonge voetbaltalenten te maken gehad. Veelal is de aanleiding om contact met mij op te nemen dat zij op zoek zijn naar een nieuwe club. De redenen? De drie meest genoemde zijn: te weinig speeltijd, ze hebben het niet naar hun zin of willen hogerop. Een aantal keren heb ik zelfs de wens gehoord om van een 2e team van een professionele tweede divisie club naar een club uit de hoogste divisie over te willen..

 

 

 

 

Een van mijn eerste vragen is meestal of er al interesse is getoond door andere clubs. In veel gevallen blijkt dit dan niet het geval te zijn. Dat is namelijk precies de reden om contact met mij te zoeken: een spelersmakelaar kan een speler immers naar een andere club brengen. Het standaard antwoord dat ik inmiddels vele malen gegeven heb (vandaar dat ik het maar eens opschrijf) is: het is niet de makelaar die jou naar een andere club brengt, maar dat ben jij zelf. Ga er eerst maar eens voor zorgen dat er interesse komt van andere clubs, oftewel: zorg er maar voor dat je meer speeltijd krijgt, of dat je het naar je zin krijgt!

 

Slagen of afhaken in het topvoetbal lijkt een kwestie van geluk, van de juiste mensen tegenkomen, van de juiste stap zetten of op het juiste moment een duwtje in de rug krijgen. Echter, mijn heilige overtuiging is dat je al deze dingen in the end zelf af kunt dwingen. Natuurlijk kun je met een trainer te maken krijgen die het niet in jou ziet zitten. Het enige waar het om gaat is hoe je daar dan mee om gaat: laat je het er bij zitten of doe je er werkelijk alles aan om hem van zijn ongelijk te overtuigen? Een trainer wil namelijk maar één ding, en dat is winnen (hij wil immers ook hogerop), dus als jij echt beter bent dan een andere speler, zal ie je op een dag echt wel gaan opstellen, ook al is die ander voor miljoenen gekocht (vb Hiljemark die ging spelen in plaats van Maher). Mijn ervaring is dat als een deur toch –onterecht- gesloten blijft, want dat komt natuurlijk ook vaak voor, door financiële belangen, vriendjespolitiek of simpelweg onkunde of gebrek aan inzicht, de deur ergens anders dan wel voor je open gaat, ofwel, dan kom je ineens iemand tegen (van een andere club) die het wel in jou ziet zitten: talent wordt uiteindelijk altijd opgemerkt!

 

Twee noties zijn belangrijk voor jonge talenten (en hun ouders!): op de eerste plaats GEDULD. Als je goed bent, word je echt wel opgemerkt, dus als je niet opgemerkt wordt, is er maar een devies in de tussentijd: zorgen dat dit wel gebeurt. Een kritische zelfreflectie is dan op zijn plaats: wat kan ik nog anders of beter doen? Veel talenten willen zo snel mogelijk naar de top, maar beseffen te weinig dat de weg naar de top lang is en veelal gepaard gaat met set-backs (blessures, trainers die het niet zien zitten, concurrenten). Degenen die het geduld en die kritische zelfreflectie kunnen opbrengen, hebben een goede kans (alsnog) te slagen.

 

Een tweede notie is dat het gras bij de ander (in dit geval de andere club) waarschijnlijk niet groener is. Dat lijkt misschien van buitenaf, of is op de korte termijn wel het geval, maar dan blijkt daar toch ook onrust in het bestuur, een trainer die het toch niet in jou ziet zitten, niet nagekomen beloften, vriendjespolitiek, of wordt degene die het juist wel in jou zag zitten, de laan uit gestuurd. Er zijn immers veel meer voetbalclubs die matig tot slecht worden bestuurd dan clubs die heel goed worden bestuurd….En daar zit je dan weer……En voor het geval het ‘niet leuk’ is: nou, dan zorg je er toch voor dat het leuk wordt! Maak contact en plezier met de mensen om je heen die je aardig lijken, organiseer een feestje op de club, ga iets doen voor de jeugdteams, verzin iets om het leuk te MAKEN!!

 

Als voetballer in de dop zit dus niets anders op dan je voor het allergrootste gedeelte op jezelf en je eigen ontwikkeling te concentreren, te zorgen dat je beter wordt dus, en op die manier een betere situatie, team, club, etc af te dwingen. Neem Jasper Cillessen maar als je voorbeeld. Als jij dat doet, dan regelt ik als zaakwaarnemer je contract wel, niet dit seizoen, maar over een paar jaar dus!!

 

Lees in dit kader ook:


Jasper-Cillissen Na 2 jaar op de bank wilde ik weg Dat was de emotie Maar ik heb mezelf na 1-5 week weer op de rit gekregen en gezegd ik ga gewoon mijn ding doen

 

Clasie en Janmaat Wij zijn het voorbeeld dat doorvechten de deur naar de top kan openen

 

Afvallen bij een BVO Quincy Promes Na Ajax was ik het geloof in mezelf kwijtgeraakt ik wilde stoppen

 

facebook twitter