Home / Artikelen / Emoties / Felipe Scolari temt de emoties met hulp van een sportpsycholoog
Felipe Scolari temt de emoties met hulp van een sportpsycholoog
29 mei 2014

Met het WK in eigen land smacht de bevolking vurig naar een nieuwe titel. Bondscoach Scolari moet er voor zorgen.

Voor het WK in 2002 bezocht de Braziliaanse bondscoach Luiz Felipe Scolari een heiligdom in het zuiden van Brazilië. Daar beloofde hij plechtig dat – bij winst van het Braziliaanse elftal – hij de weg van zijn geboorteplaats Caxias do Sul naar het heiligdom zou lopen. Brazilië won het WK. Scolari keerde terug en liep de dertig kilometer te voet.

 

Om het lot niet te tarten, bracht Scolari dit jaar opnieuw een bezoek aan het heiligdom van Caravaggi. „Hij was veel serener dan in 2002”, zei priester Constant Pasa na afloop tegen lokale media. „Hij was kalm en rustig. En helemaal niet gestrest.”

 

Of de woorden van de priester een voorbode zijn voor succes tijdens het WK, moet blijken. Voetbal is religie in Brazilië en Brazilianen houden de voorbereidingen van hun nationale elftal, de Goddelijke Kanaries, nauwlettend in de gaten. Met een toernooi in eigen land smachten de Brazilianen vurig naar winst.

 

Alles wat bondscoach Scolari doet, zegt, vindt en eet is nieuws deze dagen in Brazilië. Iedere (bijgelovige) handeling die betekenisvol kan zijn voor de prestaties van het team, wordt gulzig verslonden – en bekritiseerd – door het volk. In het Braziliaanse acht uur journaal zijn dagelijks profielen van de spelers te zien.

 

Bondscoach Scolari geniet een groot vertrouwen onder Brazilianen. „Felipão is een populistische leider met een enorm charisma”, zegt Alexandre Gontijo, sportjournalist voor de Braziliaanse website Globoesporte.com. „Hij is emotioneel en overtuigend, spelers hebben ontzag voor hem.”

 

Aan de vooravond van de Confederations Cup vorig jaar, zou Scolari zijn spelers een brief hebben geschreven, waarin stond: „JULLIE zijn de bijzondere mensen”, en: „de glimlach van de zon, met zijn stralen van hoop, is hier om te zeggen: ga en vervul jullie reis”.

 

De grote troef om de Kanaries niet alleen fysiek, maar ook mentaal topfit te krijgen, is de hulp van een universitaire sportpsycholoog: Regina Brandão. Zij en Scolari werken al ruim twintig jaar samen, Brandão stond het Braziliaanse elftal ook bij tijdens het winnen van de wereldtitel in 2002. Haar geheim is het creëren van een innerlijke rust bij de spelers. Die lopen volgens de psychologe een groot risico op depressies door de grote druk die er op hun schouders rust.

 

Om iedere speler op de juiste manier te benaderen, maakte Brandão van iedere speler een persoonlijk profiel op basis van een uitgebreide vragenlijst. Daaruit blijkt onder andere dat Braziliaanse spelers zich anders gedragen dan andere voetballers. „Ze zijn veel intenser dan spelers uit andere landen”, zei Brandão in een zeldzaam interview. „Of dat nu goed is of niet. Het managen van hun emoties is cruciaal voor Scolari.”

 

„Onze spelers zijn zeer bekwaam, ze behoren tot de besten ter wereld”, zei Scolari in The New York Times in december. „Maar waar het echt om gaat is wat voor een type mens zij zijn. Sommigen zijn meer melancholisch, anderen agressief. Dat is het wetenschappelijke deel. Dat is hoe wij winnen.”

facebook twitter