Home / Artikelen / Coachen en coaches / De motivatiemethode van Ron Jans
De motivatiemethode van Ron Jans
22 april 2014

Ron Jans wist zijn spelers op originele wijze extra op scherp te zetten voor de bekerfinale. De trainer riep zijn ploeg bijeen in de besprekingsruimte om een motivatiefilmpje te laten zien. Daarbij ging hij verder dan het gebruikelijke. „Je kunt dingen uit films halen, maar we moesten iets anders doen. Ik wilde het echt heel persoonlijk maken”, zegt Jans over het zes minuten durende filmpje, dat de traditionele wedstrijdbespreking verving.

 

 

De coach had ervoor gezorgd dat elk selectielid een videoboodschap meekreeg van één van zijn naasten. „En dus kwamen bijvoorbeeld de ouders van Ryan Thomas voorbij (vanuit Nieuw-Zeeland) en de broer van Kamohelo Mokotjo (Zuid-Afrika). Dat was écht mooi, ontroerend”, zag Jans dat zijn actie binnenkwam bij zijn spelers.

 

Het raakte mij echt, ik werd er bijna emotioneel van”, zegt aanvoerder Bram van Polen over de speciale geste van zijn trainer, die daarmee een enorm gevoel van verbroedering op wist te roepen bij zijn spelers. „Je zag kinderen van spelers, dat doet wel iets met je. Dat goede gevoel dat we samen al weken hadden, kwam door zo’n filmpje alleen maar meer naar boven.”

 

Ondanks het feit dat hij gepasseerd was voor de finale, deed Fred Benson er in het belang van de ploeg alles aan om de beker binnen te halen. Hij motiveerde zijn medespelers vlak voor het betreden van het veld nog eens extra, door de speech van Al Pacino uit de film ’Any given Sunday te laten zien.

 

facebook twitter