Home / Artikelen / Omgaan met tegenslag / Marco van Ginkel: ‘Ik denk dat ik fysiek en mentaal sterker uit de revalidatie kom dan ik erin ging’
Marco van Ginkel: ‘Ik denk dat ik fysiek en mentaal sterker uit de revalidatie kom dan ik erin ging’
28 januari 2014

De verbazing van Ramon Cugat Bertomeu was voor Marco van Ginkel een fikse mentale opsteker. De chirurg die hem na zijn kruisbandblessure aan zijn rechterknie opereerde, bracht onlangs een controlebezoek aan Londen. „Hij had zelden zo’n voorspoedig herstel gezien”, zegt de middenvelder van Chelsea. „Ik lig heel goed op schema.”

 

Telesport

En dus schijnt de zon weer voor de tweevoudig international, wiens wereld op 24 september 2013 instortte. „Vooral als ik mijn ploeggenoten zag voetballen, was ik soms jaloers”, bekent hij. „De vele familieleden en vrienden die overkwamen, gaven me veel steun en energie. En ik putte er kracht uit door me volledig op mijn revalidatie te richten en zag gelukkig snel de resultaten.”

Toch bleef die ene vraag door zijn hoofd spoken. „Waarom nu? Ik had net het gevoel dat ik tussen al die sterren goed kon meekomen en ook écht onderdeel van het team was. Het vooruitzicht op veel speelminuten was goed.”

De blessure maakte van Van Ginkel naar eigen zeggen een nog betere prof. „Ik denk ook dat ik fysiek en mentaal sterker uit mij revalidatie kom dan ik erin ging. Als je deze klap te boven komt, geniet je meer van het voetbal. En lichamelijk krijg je de kans om spieren te trainen, waar je normaal gesproken niet of minder aan toe komt. Je bent simpelweg de hele dag met je lijf bezig. Vorig seizoen bij Vitesse en begin dit jaar dacht ik na een training nog wel eens ’ik ben moe, ga naar huis’. Nu ben ik blij dat ik nog lekker twee of drie uurtjes door mág trainen.”

Met Mourinho en de medische staf stippelde van Ginkel de route naar zijn rentree uit. „Waarbij werd afgesproken geen datum te noemen. Stel dat ik verwacht in maart weer te voetballen en dat niet red, dan kan ik dat weer uitleggen. Over ongeveer twee weken hervat ik de groepstraining, bij Chelsea onder 16 en later bij onder 21. De gedachte daarachter is dat dit goed is voor mijn vertrouwen. Omdat ik daar letterlijk met kop en schouders bovenuit steek, zal ik de angst om weer een blessure op te lopen nog sneller kwijtraken.”

Het wereldkampioenschap in Brazilië is geen item. „ Het WK zou een bonus zijn, want ik richt me alleen op mijn herstel. Mijn belangrijkste doel is weer volledig wedstrijdfit te raken. En als dat op korte termijn lukt, weet je nooit waartoe dat kan leiden. Maar dan is het ook nog zaak in topvorm te komen. Echter, als je nergens van uitgaat, kan het ook geen grote teleurstelling worden.”

facebook twitter