Home / Artikelen / Leiderschap / Stijn Schaars: Aanvoerder zonder band
Stijn Schaars: Aanvoerder zonder band
06 augustus 2013
Stijn Schaars is na twee jaar Sporting Clube de Portugal terug in Nederland. Hij was even uit beeld en her en der werd er getwijfeld of Schaars wel meerwaarde zou hebben voor PSV. Vooralsnog laat hij zien een aanwinst te zijn.

Neem bijvoorbeeld het fijne steekpassje waarmee Schaars in de twaalfde minuut van het duel tegen ADO ploeggenoot en aanvoerder Georginio Wijnaldum wegstuurt. Laatstgenoemde weet er wel raad mee en scoort de openingstreffer. Naast dat feit valt Schaars vooral op in het coachen van zijn jonge teamgenoten. Want daarvoor is hij vooral gehaald en tegen ADO is duidelijk waarom. Nadat PSV na een half uur al op 0-3 komt, valt de ploeg ver terug.

Schor
„Na de 3-0 werden we een beetje nonchalant. We lieten de bal niet meer rondgaan”, zegt de routinier die ondanks zijn vele coachen nog prima bij stem is na de wedstrijd. „Ik ben niet zo snel schor, ben een ervaren kroegtijger, haha!” Het zal hem dit seizoen prima van pas komen, weet ook Schaars. Want het zal niet voor het laatst zijn dat hij zijn stem zal moeten laten horen, want bij een jonge ploeg hoort ook wisselvalligheid.

Eigenlijk zou hij de perfecte aanvoerder zijn. Schaars werd ook genoemd, maar uiteindelijk koos coach Phillip Cocu voor Wijnaldum. Schaars snapt de keuze wel: „Wijnaldum speelt hier al langer en heeft, ondanks zijn jonge leeftijd, voldoende ervaring. De hele ploeg staat achter de keuze voor Wijnaldum. Voor mij maakt het ook niets uit. Of ik die band nu wel of niet draag, ik laat me wel horen en probeer het team te helpen. Dat zit gewoon in me.”

Kwaliteit
PSV overrompelde vorige week het Belgische Zulte Waregem, morgen staat de return in Brussel gepland. De uiteindelijke 2-0 overwinning had echter hoger moeten uitvallen. Tel daarbij de forse terugval tegen ADO op en PSV moet gewaarschuwd zijn. „Ik hoor al, dat we er zijn”, zegt Schaars. „Maar zo simpel is het niet. We onderschatten Zulte niet. Er is geen misplaatste arrogantie. We weten dat Zulte het ons heel lastig kan maken, als we niet zo spelen als vorige week. Maar als we dat niveau halen, moeten we ons gewoon voor de volgende ronde plaatsen.”

Maar is dat wel zo gewoon met zo’n jong elftal dat eigenlijk nog amper ingespeeld is? „We hebben veel kwaliteit, maar alles heeft natuurlijk ook tijd nodig. Deze ploeg heeft nog veel te leren, is daartoe ook bereid. In korte tijd staat er toch al een team. Ik proef enorm veel gretigheid om me heen.”

facebook twitter