Home / Interviews / Clubkeuze/loopbaanplanning / Van Persie: ‘Door bij Arsenal goed te kijken naar Dennis Bergkamp en Thierry Henry leerde ik wat het inhield om de top te willen bereiken. En dat het in het voetbal voor zestig, zeventig procent om mentaliteit gaat’
Van Persie: ‘Door bij Arsenal goed te kijken naar Dennis Bergkamp en Thierry Henry leerde ik wat het inhield om de top te willen bereiken. En dat het in het voetbal voor zestig, zeventig procent om mentaliteit gaat’
24 juni 2013

In een interview met VI vertelt Van Persie vanuit Indonesië over zijn afgelopen jaar. Aan alles wat hij vertelt, kun je horen dat hij bij Manchester United het mooiste jaar uit zijn loopbaan achter de rug heeft. “Andere clubs hebben vaak twee, drie echte winnaars in het elftal. maar wij hebben er elf. Soms waren we net machientjes op het veld. Zo gedreven speelden we dan. Echt mooi om mee te maken.”

Het heeft hem zelf ook beïnvloed. “Vroeger, toen ik nog in Nederland speelde, kon ik stiekem meer genieten van een bal die mooi overzeilde dan van een lelijk doelpunt. Mijn vertrek naar het buitenland heeft dat allemaal veranderd. Het resultaat staat sindsdien bij mij voorop.”

 

“De overstap naar Arsenal is echt mijn redding geweest. Pas in Londen realiseerde ik mij dat het betekent om prof te zijn. Rotterdam was veel te gezellig voor mij. Ik deed geen gekke dingen of zo, maar focuste me te weinig op het voetbal; ik eiste niet genoeg van mezelf. Ik weet zeker: als ik de stap over de grens niet had genomen, was ik nooit zo ver gekomen. In Londen was ik soms eenzaam. Zat ik thuis gezellig tegen de muur te praten. Dat was soms best zwaar, maar daar stelde ik mezelf voor het eerst de vraag die ik al veel eerder had moeten stellen: wat wil ik nu precies met mijn loopbaan? En hoeveel heb ik er eigenlijk voor over? Door bij Arsenal goed te kijken naar spelers als Dennis Bergkamp en Thierry Henry leerde ik pas echt wat het inhield om de top te willen bereiken. En dat het in het voetbal voor zestig, zeventig procent om mentaliteit gaat, in plaats van om techniek.

 

Lees meer artikelen met 'wijze lessen' van Van Persie:

 

Mentor Bergkamp voor Van Persie toen hij op de bank zat: ‘Hij zei dat ik mijn mond moest houden’

Van Persie zelfkritisch: 'Er is altijd ruimte voor verbetering'

Van Persie: 'Ik ben bij Arsenal meestal één van de eersten op de club, en ga vaak ook als laatste weer weg'

De visie van Robin van Persie over wisselspeler en mentor zijn

facebook twitter