Home / Artikelen / Conflicten / Update Amin Affane: 'Het zat in m'n hoofd, ik voelde me slecht'
Update Amin Affane: 'Het zat in m'n hoofd, ik voelde me slecht'
21 maart 2013

Amin Affane (19) doet in de Zweedse media zijn verhaal. De bij Roda JC Kerkrade weggestuurde aanvaller is niet mild voor de Eredivisie-club, die hem huurde van het Engelse Chelsea.

 

Afgelopen week besloten beide partijen dat het beter was om elk hun eigen weg te gaan. Voor Affane betekende dit een terugkeer naar Chelsea, waar hij inmiddels de training hervat heeft. De Zweed had het in Kerkrade vooral aan de stok met hoofdtrainer Ruud Brood. De clubleiding claimde dat Affane 'onhandelbaar' was, de Zweed op zijn beurt voelt zich misbruikt.

"De trainer had iets tegen mij. Ik en mijn teamgenoten begrepen niet waar het om ging. Het ging zo ver dat hij dreigde de driejarige optie die de club had in de huurovereenkomst te lichten. Hij zei dat zolang hij trainer was van Roda JC ik drie jaar lang auto's mocht wassen op de parkeerplaats. Toen moest hij lachen", zegt Affane in gesprek met Fotbollskanalen.se.

"Na een poosje kwam de ommekeer"
Affane zette in augustus van het afgelopen jaar zijn handtekening onder een huurcontract in Kerkrade. De Zweed groeide snel uit tot publiekslieveling in Limburg. "Mijn debuut was ongelooflijk. Ik kreeg veel tips en advies van de oudere spelers. Het voelde goed, op en buiten het veld. Ik presteerde goed en mijn zelfvertrouwen groeide, maar na een poosje kwam de ommekeer."

Van grote invloed op de situatie van Affane was de afwezigheid van technisch directeur Gerard Wielaert, die inmiddels vertrokken is bij Roda JC. "De coach begon zich steeds meer met me te bemoeien. Het ging niet goed in de competitie met Roda JC, dan krijgt de trainer het benauwd. Ik dacht dat het daar mee te maken had."

 

"Als ik Brood vroeg wat hij bedoelde, werd hij boos"
"Hij gaf me in het Nederlands instructies over meeverdedigen, maar die verstond ik niet. Als ik vroeg wat hij bedoelde, werd hij boos", aldus Affane, die in de winterstop in eigen land bij zijn familie nieuwe energie opdeed. "Ik vond het plezier terug en had zelfs weer zin om naar Nederland te gaan. Tijdens een trainingskamp in Marbella verergerde de situatie. De coach keek niet eens meer mijn kant op."

"Mijn vrienden zagen het ook. We speelden een oefenwedstrijd, waarin iedereen drie kwartier voetbalde. Ik deed het redelijk, maar hij stond maar naar me te schreeuwen en te klagen en te klagen. Mijn teamgenoten vonden dat ik het goed deed en snapten niet waarom de trainer naar me stond te schreeuwen. Iedereen vroeg zich af waar dit over ging."

"Het zat in m'n hoofd, ik voelde me slecht"
Na het trainingskamp, toen duidelijk werd dat Affane geen toekomst meer had in Kerkrade, wilde de Zweed maar één ding: zijn contract verbreken en terugkeren naar Chelsea. "Genoeg was genoeg. Brood duwde me verder en verder naar beneden. Hij sprak niet met me en werd boos om het kleinste dingetje. Het zat in mijn hoofd en ik voelde me slecht."

"Het bestuur gaf aan me niet te willen laten gaan. Er werd met de coach gesproken en het ging een paar dagen beter. Daarna was het weer het oude liedje." Tijdens een duel met de beloften van Roda JC barstte de bom definitief. Affane had last van een knieblessure, maar trad toch aan tegen ADO Den Haag. Toen hij in de tweede helft om een wissel vroeg, weigerde de Roda-bank hem te vervangen.

"Na de derde keer ben ik van het veld gelopen"
"Ik kreeg last van mijn knie en wilde gewisseld worden", zegt Affane over de wedstrijd zelf. "De coach zei dat ik moest blijven staan. Ik ben toen naar de bank gelopen en zei dat ik niet op mijn been kon staan. Ik wilde behandeld worden, maar de coach duwde me twee keer terug het veld in. Na de derde keer ben ik van het veld gelopen, de trainer liet me gaan."

Een dag later werd Affane uit de A-selectie gezet. "De situatie was onhoudbaar geworden. Ik en mijn agent belden Chelsea. De club wilde me terug laten keren naar Engeland, maar Roda liet me niet gaan. Ze wilden me houden. Het ging zelfs zo ver dat de coach dreigde de optie in mijn contract te lichten. Hij zei dat zolang hij daar werkte, ik drie jaar auto's mocht wassen op de parkeerplaats. Daarna lachte hij."

"Ik doe dit wegens de leugens die verspreid worden"
"Het was teveel voor een jongen van negentien. Ik heb toen alles verteld tegen de directeur. Ik heb al mijn kaarten op tafel gelegd. Hij noemde het een serieuze zaak en zei dat ik niet naar de media mocht stappen om te praten over wat er gebeurd was. Twee dagen later had de club in de media een verhaal opgesteld dat niet klopte en alleen bedoeld was om mijn naam door het slijk te halen."

Waarom stapte Affane niet eerder naar buiten met zijn kant van het verhaal? "Dan zou het nog moeilijker voor me geweest zijn in Nederland. Ik heb zolang mogelijk geprobeerd vol te houden. Er is niets waar ik spijt van heb. Dit is niet bedoeld om de club of spelers te denigreren, zij waren goed voor me. Gerard Wielaert was ook geweldig goed voor me. Ik doe dit wegens de leugens die verspreid zijn. Het zijn de trainer, Ruud Brood, en de assistent-trainer die me dit hebben aangedaan."

 

Lees ook: Over de noodzaak je als voetballer aan te passen Als je goed kunt voetballen en het zit niet goed in je kop dan kom je er niet

facebook twitter