Home / Artikelen / Leiderschap / Over het leidersschap van (reserve-) aanvoerder Kevin Strootman: Stap voor stap een grotere mond
Over het leidersschap van (reserve-) aanvoerder Kevin Strootman: Stap voor stap een grotere mond
08 februari 2013

Door de afwezigheid van Wesley Sneijder namen Kevin Strootman en Dirk Kuijt afgelopen week weer het leiderschap van het Nederlands elftal op zich. Beide praten over de rol van Strootman als (reserve-)aanvoerder van Oranje.

 

Sp!ts

  

Randzaken

„We zijn bijna drie maanden niet bij elkaar geweest met Oranje, maar er moeten wel bepaalde dingen worden geregeld”, zegt Kuijt. „Het gaat om randzaken die we met de spelersraad bespreken in het belang van de rest van het team. Denk aan commerciële contracten en premies. Uiteraard wordt Kevin Strootman als derde aanvoerder daar ook bij betrokken.” Praten over randzaken is volgens Kuijt erg belangrijk voor een jonge speler. „Toen ik in 2004 bij het Nederlands elftal kwam, werd ik door Edwin van der Sar en Phillip Cocu bij de spelersraad gehaald. Zij maakten me wegwijs in een voor mij nieuwe wereld. Het was erg interessant om bij vergaderingen over premies en hotels aanwezig te zijn.”

 

Ontwikkeling buiten het veld

Die extra verantwoordelijkheid spreekt Strootman aan. Hij is ervan overtuigd dat de spelersraad hem verder helpt in zijn ontwikkeling buiten het veld. „Je moet je mening geven, beslissingen nemen en daarna uitleg geven aan de andere spelers. Dan kun je er als een zoutzak bij gaan zitten, maar het gaat wel om dingen die in het belang zijn voor de rest van het team.”

 

Niet forceren

De oefeninterland tegen Duitsland moest Strootman wegens een blessure laten schieten. Kuijt stond in de basis en nam de aanvoerdersband over. „Rond die wedstrijd heb ik geen extra contact gehad met de spelers die er wel bij waren”, aldus de middenvelder van PSV. „Dat soort dingen moet je niet forceren. Ik ben wel gaan kijken in De Arena, maar het was niet zo dat ik ineens iedereen ging sms’en om hun succes te wensen.”

 

Eigen manier

Hij zal zich sowieso niet ineens anders gaan gedragen dan voorheen. „Ik denk niet dat het wordt gepikt als ik me anders voor ga doen. Ieder heeft z’n eigen manier. Wesley doet het bijvoorbeeld anders dan Mark van Bommel, zonder dat het beter of slechter is. Ook Wesley is altijd zichzelf gebleven, want op het WK in Zuid-Afrika en tijdens het afgelopen EK nam hij het team ook al op sleeptouw zonder captain te zijn. Daarom is het logisch dat hij nu eerste aanvoerder is. En als ik zijn rol overneem, doe ik dat weer op mijn eigen manier. Ik ben blij dat ik als aanvoerder word geaccepteerd, want ik speel toch met jongens die tachtig of negentig interlands achter hun naam hebben staan.”

 

Leerschool

Toen duidelijk werd dat Sneijder voorlopig niet meer in aanmerking zou komen voor het Nederlands elftal, wilde Van Gaal per se een jonkie als extra reserveaanvoerder benoemen. Strootman, die volgende week woensdag zijn 23e verjaardag viert, is volgens hem dé leider van de nieuwe generatie. Die classificatie moet een leerschool voor hem zijn, zodat hij later probleemloos de rol van (echte) eerste aanvoerder kan invullen.

 

Mondiger worden buiten het veld

Eén van de opdrachten die Strootman van de bondscoach heeft meegekregen is mondiger worden buiten het veld. Kuijt: „Kevin is al heel ver in zijn ontwikkeling. We hebben regelmatig gesprekjes over hoe en wat, maar ik hoef hem niet veel bij te brengen. Hij beschikt over een natuurlijk leiderschap. Maar ik vind het heel logisch dat hij als jonge jongen voor een wedstrijd niet meteen gaat schreeuwen wat er allemaal moet gebeuren. Kevin doet dat stapsgewijs en praat meer en meer.”

 

Zekerder worden

De PSV’er zelf: „In het veld ben ik altijd al bezig geweest met coaching, maar buiten het veld ben ik rustiger. Bovendien ga ik niet van alles roepen tegen medespelers die al veel hebben bereikt. Misschien moet ik daar iets zekerder in worden. Dat ik niet eerst nadenk over hoe ik iets wil vertellen, maar dat ik gewoon gelijk zeg wat ik denk. Misschien komt dat later wel, maar misschien ook niet. Dat zij dan zo. Uiteindelijk gaat het er niet om wat ik zeg, maar wat ik met mijn voeten laat zien.”

 

Strootman legt uit

Met Daley Blind en Jonathan de Guzman kreeg het Nederlands elftal afgelopen maandag te maken met twee debutanten in de selectie. Aanvoerder Kevin Strootman nam ze apart. „Hij vroeg hoe het met me ging op voetbalgebied”, aldus De Guzman. „Verder maakte hij duidelijk op welke kleine dingetjes ik moet letten, wat de regels bij Oranje zijn.” Zo wil bondscoach Louis van Gaal niet dat de spelers in het openbaar met koptelefoons op hun hoofd rondlopen en moeten in de voorbereiding op een wedstrijd alle smartphones op tijd worden uitgezetVerder leidt het elftal echt. In het veld is hij continu met coachen bezig. Hij is een paar jaar jonger dan ik, maar Kevin is een heel volwassen man.”

 

 

facebook twitter