Home / Artikelen / Leiderschap / Anderen over Sneijder als aanvoerder van Oranje
Anderen over Sneijder als aanvoerder van Oranje
18 september 2012

Het wemelt van vers bloed in Oranje, maar de aanvoerder is een oude bekende. Wesley Sneijder is de baas van het elftal en hij is trots op zijn manschappen. NuSport sprak met een aantal spelers en oud-trainers.

 

 

Danny Blind

“Sneijder vult het aanvoerderschap prima in. Eigenlijk trekt hij de lijn door van het EK, waar hij als enige nog probeerde de boel aan de praat te krijgen. Ook buiten het veld ontvangen we louter positieve signalen. Sneijder begroet debutanten, bekommert zich om afvallers, geeft aandacht aan iedereen. Hij kan misschien wel eens overkomen als een baasje, maar hij heeft een klein hartje. Er zit veel gevoel in zijn donder.”

 

Ronald Koeman

“Ik vind de keuze van de bondscoach om Wesley aanvoerder te maken een logische. Hij speelt centraal op het middenveld, behoort tot de internationals met de meeste interlands achter hun naam en is op een leeftijd gekomen dat hij de band wel kan dragen. Wesley weet wat er in de wereld te koop is en gaat daar op een goede manier mee om. Ik denk dat hij een verlengstuk van de bondscoach kan worden.

 

In mijn Ajax-tijd dacht ik dat ook al. Wesley had binnen en buiten het veld al vrij snel een grote inbreng. Bravoure is hem nooit vreemd geweest. Hij had altijd zijn mening klaar, soms ging hij daar te ver in. Ik ben toen de strijd met hem aangegaan en het verstand is bij hem met de jaren gekomen. Nu heeft geen enkele trainer meer problemen met Wesley, volgens mij; hij is enkel nog op een goede manier aanwezig. In zijn begintijd bij Ajax liet hij zijn frustratie soms de vrije loop. Stak hij een middelvinger naar me op als ik hem op de bank had gezeten hij als invaller had gescoord. Dat was een onbezonnen actie van hem die niet goed te praten valt. Gelukkig zag ie dat zelf ook in. De volgende ochtend was hij de eerste om zijn excuses aan te bieden.

 

In zijn tijd bij Ajax was op zijn instelling niets aan te merken. Hij wilde altijd graag trainen en spelen en was steeds bezig met het verbeteren van zij  vrije trappen en corners. Wat dat betreft was hij een voorbeeld voor de rest.”

 

Maarten Stekelenburg
"Wesley nam vroeger nooit een blad voor de mond, zei altijd waar het op stond. In het veld nam hij al het voortouw en hij is dat ook steeds meer in de kleedkamer gaan doen. Van deze selectie is hij de enige juiste aanvoerder. Ik zou niet weten wie het anders had moeten worden. Tijdens het WK manifesteerde hij zich al in die rol, noemden we hem ‘de Kleine Generaal’ en daarna heeft hij dat doorgezet.

 

Tijdens het EK probeerde hij de boel bij elkaar te houden, want niet makkelijk is als je steeds verliest. Hij is een extravert persoon die dat karakter steeds meer op de goede manier is gaan gebruiken.

 

Ik had vroeger in de jeugd en later in het eerst van Ajax niet gedacht dat hij nog eens de aanvoerder van Oranje zou worden. Zelfs vier jaar geleden zag ik dat niet zo snel gebeuren, hij heeft zich pijlsnel ontwikkeld. Zonder daadwerkelijk te veranderen. Wes heeft nog steeds zijn grapjes en gebetjes, ondanks die band blijft hij wie hij is", vervolgde de doelverdediger. "Ik vind ook niet dat hij zich extra probeert te bewijzen op het veld. Dat heeft hij van nature. Waar hij ook gaat of staat: er móét gewonnen worden. Dat hij meer coacht is logisch. Dat doe ik ook als oudere speler."Patrick Ladru

“Toen ik hem als jeugdtrainer bij Ajax onder m’n hoede had, was hij nooit aanvoerder. Ik had Heitinga in mijn ploeg, dis was op die leeftijd al erg volwassen en serieus. Een echte leider. Wesley was tot zijn veertiende erg speels. Pas daarna kreeg hij dat venijn over zich heen, dat hij per se wilde winnen, de beste wilde zijn. Hij realiseerde zich wat hij in zijn mars had. Van daaruit kun je je ontwikkelen tot een leider.

 

Wesley is een grappenmaker, maar ook een zeer sociale jongen die voor iedereen aardig en lief is. Soms gaf hij je een belletje om naar je te informeren. Hij is door de jaren steeds beter geworden.

 

Wesley heeft de kwaliteiten om in elke ploeg belangrijk te zijn, maar als trainer kun je wel iets extra’s bij hem losmaken. Je hebt doeners en denkers, Wesley is een denker. Naar buiten toe stoer, naar hij denkt er over alles na wat je zegt. Mourinho voelde dat bij Inter haarfijn aan en nu slaagt van Gaal daarin. Die geeft ‘m toch meer verantwoordelijkheid dan van Marwijk.”

facebook twitter