Home / Video's / Clubkeuze/loopbaanplanning / Pablo Rosario wil het Nederlandse elftal kampioen maken
Pablo Rosario wil het Nederlandse elftal kampioen maken
08 juni 2012
De 13-jarige Pablo Paulino Rosario droomt als zoveel jongens ervan dé voetballer te worden die het Nederlands elftal de Europese titel zal bezorgen. Maar op de weg naar de top zijn er beroerde schoolrapporten, ruziënde ouders en slecht geplaatste ballen.

 

 

De Amsterdamse filmmaker Jack Janssen volgt in de Human-documentaire De prijs van de hemel de jonge Pablo Paulino Rosario in een cruciale fase van zijn leven. Terwijl de aankomende sterspeler met nummer veertien bij de junioren van A.F.C. DWS speelt, staan de jeugdopleidingen van Feyenoord, PSV en Ajax te dringen langs de zijlijn. Welke club moet het worden? Zijn uit de Dominicaanse Republiek afkomstige vader probeert hem op zijn manier te helpen.

Feyenoord valt af. Die club wil zijn zoon niet in Amsterdam van huis ophalen, een auto met het embleem van de Rotterdamse club geeft in de hoofdstad nou eenmaal teveel risico's. Hij speelde er op 11-jarige leeftijd ook al enige tijd. Maar vanwege het ontbreken van een reiskostenvergoeding haalde vader hem daar weg. Bij PSV heerst volgens zijn vader een heel aantrekkelijke rust, maar uiteindelijk wordt het toch Ajax.

De loopbaanproblemen van de jonge voetballer lijken Janssen op het lijf geschreven. "De tegenstelling tussen ideaal en realiteit, het grote gevoel tegenover de kleine werkelijkheid, is vaak een draad in mijn werk", aldus de maker. Hij leerde Pablo kennen tijdens voetbalwedstrijden van zijn zoons. "Niet eerder maakte ik zo'n persoonlijk portret. Het gaat niet alleen om sport, om de weg naar de top, maar ook om het gevecht van een jonge jongen om aan zijn milieu te ontsnappen."

De leefomstandigheden van Pablo zijn ontluisterend. Zijn ouders zijn gescheiden. Moeder woont met drie kinderen in een uitgeleefde corporatiewoning. Ze zorgt ervoor dat haar kinderen te eten hebben, al leidt dat soms tot huurachterstand. Vader komt volgens haar alleen langs om met zijn kinderen te spelen. Hij waarschuwt op zijn beurt zijn zoon voortdurend voor slechte vrienden en vrouwen die zijn carrière straks kapot maken, maar met opdringerige voetbalscouts weet vader geen raad.

De prijs van de hemel, klik hier voor de link van Uitzending gemist.

 

 Feedback van Mijnvoetbaltalent.nl:

Wat opvalt in deze film is het ontstellende gebrek aan informatie / begeleiding dat de ouders van Pablo hebben bij de keuze voor de BVO; het meeste gaat per telefoon en criteria als het ophalen van school is bijvoorbeeld leidend en wordt niet face tot face met de ouders besproken. Gelukkig wordt het uiteindelijk Ajax, waarbij hij tenminste in zijn eigen leefomgeving blijft en waar het goed presteren op school bovenaan staat.

 

Daarnaast is de druk die op de schouders van de kleine Pablo wordt gelegd bijna onmenselijk: zijn vader praat er al over dat ie geridderd zal worden als ie het Nederlands elftal kampioen heeft gemaakt, maar zelfs zijn trainer bij DWS geeft hem aan dat ie beter zal worden dan Gullit. Zeker deze opleider zou moeten weten dat dit soort teksten contraproductief is voor de ontwikkeling van zo'n jonge jongen.

 

 

facebook twitter