Home / Artikelen / Clubkeuze/loopbaanplanning / Ronaldo en zijn mentale kracht
Ronaldo en zijn mentale kracht
02 januari 2017

Cristiano Ronaldo, de grote ster. Uitgegroeid tot misschien wel de beste voetballer van dit moment. De absolute top. Hij is de meest bepalende speler van één van de beste clubs ter wereld, Real Madrid. Bekend om zijn scharen, dribbels, fabelachtige acties, meedogenloze vrije trappen en kopgoals waarbij hij boven iedereen uit torrent. Fysiek een super atleet. Ronaldo is nu al in het bezit van een volle prijzenkast en zijn carrière is nog lang niet voorbij. In Engeland won hij met Manchester United de Premier League, de FA Cup, League Cup, FA Community Shield en de Champions League. In Spanje heeft hij met Real Madrid La Liga, Copa del Rey, Supercopa, Wereldkampioenschap voor clubteams, UEFA Super Cup en de  Champions League gewonnen. Met de nationale ploeg van Portugal wist hij, onlangs in 2016, het EK te winnen. Meerdere keren was hij winnaar van de Gouden Bal. Deze prijzenkast maakt hem één van de meest succesvolle spelers uit de geschiedenis.

 

Er is vaak genoeg iets te lezen over de sterspeler, maar niet altijd positief. Zo vinden sommigen Ronaldo nogal nonchalant overkomen, arrogant ook wel. Een betweter, een aansteller en “meer model dan voetballer”. Weinigen weten echter dat Ronaldo er keihard voor werkt en voor heeft gewerkt om zijn doelen te bereiken. Een modelprof, die elke dag bezig is om de beste te zijn (de beste te blijven). Die nooit tevreden is en mentaal ijzersterk blijft wanneer de situatie dat vereist. Iedereen heeft een mening over Ronaldo. Positief of negatief. Maar niemand kan eromheen dat het een speler is van wereldklasse, die er alles voor over heeft om het maximale uit zichzelf te halen. Ronaldo was zich er al vroeg van bewust dat met talent alleen je het niet gaat redden. Dat keihard werken een must is. Nu is hij aan de top, zijn weg ernaartoe was echter niet eenvoudig. Ronaldo is een wereldster met vele fans en zijn eigen CR7 voetbalschoenen. Samen met Nike hebben zij een collectie samengesteld, speciaal ontwikkeld naar de kwaliteiten van Ronaldo. Een “haast-niets-wegende” voetbalschoen, ontworpen voor snelheid en precisie. Een schoen waarin zijn verhaal verteld wordt. Het verhaal van Cristiano Ronaldo.


Op een klein eilandje in Portugal “Madeira” groeide Ronaldo als kleine jongen op. De plek die nu toeristisch is, was in zijn jeugd een plek waar mensen het niet zo breed hadden. Er heerste armoede, met lage inkomens, grote families en probleemwijken. Ronaldo groeide op in deze omgeving. Hij had niet veel. Hij was niet gewend om de dingen te krijgen die hij wilde hebben. Er heerste de mentaliteit van “vechten voor wat je waard bent”. Niets is je gegeven en voor alles moet je werken. Zo vormde zich bij Ronaldo al vroeg een winnaarsmentaliteit. Van s’morgens vroeg tot s’avonds laat voetbalde Ronaldo met jongens uit de buurt op straat, met een zelfgemaakte bal en flessen als doelpalen. Hij was toen al dé speler met de absolute wil om te winnen. Ronaldo’s vader en moeder waren heel belangrijk voor zijn ontwikkeling. Zij zagen het talent van hun zoon en lieten hem vrij om zijn droom na te jagen, zijn droom om profvoetballer te worden. Zij geloofden in hem en hadden geen andere weg voor hem uitgestippeld. Zijn vader werd de coach van zijn team, om hem voor te bereiden op het profvoetbal.

 

 

 

Als “elfjarig jochie” verliet het eiland voor zijn trektocht naar het grote Lisbon, een compleet andere wereld. Hij was gescout door Sporting Lissabon, één van de grootste clubs van Portugal. Ronaldo liet alles achter wat hij had, zijn vrienden, familie, school, enzovoort. Allemaal om zijn droom te bewerkstelligen. Ronaldo kreeg steun van de hele familie. Zijn moeder maakte de moeilijke keuze om hem, op zo'n jonge leeftijd, te laten gaan en iedereen stond achter de gedreven knul uit “Madeira”. Op de academie in Lisbon werd hij opgevangen door de begeleiding en spelers van de jeugdelftallen. Toch was het lastig voor de jongen van elf. De heimwee hakte erin. De oudere spelers probeerden Ronaldo op zijn gemak te stellen, zo ver van huis. Ze probeerden hem te helpen en ervoor te zorgen dat hij zijn familie niet te erg miste. Elke dag belde hij met zijn moeder, wat hem enorm hielp. Ook als moest hij erna vaak huilen, dan fleurden zijn teamgenoten hem weer op. Zij waren een familie onderling, die elkaar hielpen waar nodig.

 

Hij liet zich niet afleiden door de vele dingen die te doen waren in de stad. In plaats daarvan ging hij extra hard werken aan zijn techniek, balgevoel en in de gym aan zijn fysiek. Ronaldo was bezeten van het voetbal. Hij wilde elk moment van de dag trainen, oefenen en beter worden. De academie heeft hem geleerd wat discipline inhoudt, hoe om te gaan met tegenslagen, zich op z’n gemak te voelen en natuurlijk zijn talent verder te ontwikkelen. Leo Pontes en Aurelio Pereira hadden hier een groot aandeel in. Veel kwam ook uit Ronaldo zelf, vanuit zijn karakter. Altijd hard-werkend en kijkend naar anderen. Hij observeerde hoe zijn medespelers het deden en probeerde daar telkens weer van te leren. Verder maakte hij uren buiten de reguliere uren om. Zo ging Ronaldo vaak stiekem in de avond de gym in, om zijn benen en bovenlichaam sterker te maken. Het is een voorbeeld dat zijn gedreven doelgerichtheid aantoont. Geen enkele andere voetballer uit zijn generatie is ooit zo succesvol geworden als hij. Op zoek naar de verschillen in karakter piekt Ronaldo met een uitzonderlijke intrinsieke motivatie en vastberadenheid. Als geen ander wist hij dat het geen gemakkelijk proces zou worden. Van gemakzucht hoeft hij dan ook niets te weten. Ook al ben je nog zo talentvol, als je niet hard genoeg werkt om jezelf constant te blijven verbeteren, zul je nooit de absolute top bereiken. Zo staat Ronaldo in het leven. Voor Ronaldo is het nooit genoeg en kan het altijd beter. Hij had één doel en heeft één doel: de beste voetballer van de wereld worden (blijven). Dit is zijn focus en die laat hij niet los. Ooit wilde hij aan zijn vader en moeder laten zien dat het mogelijk was, nu wil hij bewijzen dat er meer te halen valt.

 

Na zijn debuut in het eerste elftal van Sporting ging het snel. Vele buitenlandse clubs toonden interesse. Alex Ferguson, destijds de coach van Manchester United, wist hem uiteindelijk binnen te slepen en de rest is geschiedenis. Vandaag de dag is Ronaldo een voorbeeld voor vele jonge voetballers, die allen dezelfde droom hebben: profvoetballer worden. Hij is een voorbeeld voor het toepassen van de mentale kracht. Voor de uitleg aan de jongens dat succes niet zomaar aan komt waaien. Hoe goed je ook bent, zonder opofferingen zul je de top niet bereiken. Je moet ervoor werken, punt. Zijn visie is bikkelhard en vereist veel van jezelf. Ronaldo’s succes is voor een groot deel te danken aan de begeleiding die hij heeft gehad in Lisbon. De spelers en staf van de academie, de steun en het vertrouwen van zijn familie, het zijn de elementen van warmte die hij nodig had, als jonge speler op weg naar de top. Nog steeds, vandaag en morgen, omringt hij zich door de juiste mensen, om elke dag de geschiedenis bij te schrijven.

facebook twitter