Home / Artikelen / Overig / Club besturen: bij Olympique Lyon is de jeugdopleiding de sleutel
Club besturen: bij Olympique Lyon is de jeugdopleiding de sleutel
20 maart 2015

Ook zonder Russisch of Arabisch oliegeld kunnen clubs meedingen om het kampioenschap. Dat bewijst Olympique Lyon. Met twee punten voorsprong op Paris Saint-Germain is de club eindelijk - na zes jaar - weer koploper van de Franse competitie. In 2011 stevende Lyon nog af op de ondergang.

 

 

De wederopstanding van Lyon, opgericht in 1889, is te danken aan de jeugdopleiding, de herontdekte levensader. De doorstroming van talenten staat meer dan ooit voorop, maar is oorspronkelijk een uit nood geboren redmiddel.

In de jaren 2000 was het dé Franse club bij uitstek. Onafgebroken werd Lyon zeven maal landskampioen, tussen 2002 en 2008. Bovendien overleefden 'Les Gones' met eigen opgeleide talenten als Govou, Benzema en Ben Arfa en relatief goedkope en creatieve aanwinsten als Juninho, Diarra, Essien en Malouda vrijwel altijd de groepsfase van de Champions League.

Maar in 2011 stevende Lyon op een ondergang af, doordat het jarenlang op te grote voet leefde. Nadat Bordeaux een einde maakte aan het rijgen van titels als kralen, zag Lyon zich genoodzaakt mee te gaan in de dure wedloop om spelers. Alles om bij te blijven.

 

Koopzucht

Creatief beleid veranderde in koopzucht, zonder resultaat. Tussen 2008 en 2010 werd meer dan 150 miljoen euro uitgegeven aan de selectie. Ook de overgang van supertalent Karim Benzema voor 35 miljoen naar Real Madrid kon de groeiende rode cijfers niet verbloemen.

Voorzitter en eigenaar Jean-Michel Aulas (65) draaide de geldkraan dicht en prees de talentenacademie. Yoann Gourcuff bleek de in 2010 laatste grote aankoop, voor 22 miljoen van Bordeaux. Om de club weer gezond te maken deed Aulas, sinds 1987 in functie, in de vier daaropvolgende jaren voornamelijk spelers van de hand. Zo vertrokken toppers als Jérémy Toulalan, Miralem Pjanic en Hugo Lloris. Gelijkwaardige vervangers haalde de club niet.

Lyon betaalde niet langer meer dan drie miljoen voor een voetballer. Daarmee staat de club in schril contrast met PSG en Monaco. Waar de Parijzenaren afgelopen zomer alleen al ongeveer 50 miljoen uitgaven aan Braziliaan David Luiz van Chelsea was Lyon na 3,4 miljoen te hebben betaald voor drie spelers snel uit gewinkeld.

 

Eigen krachten

Meer dan de helft van de selectie bestaat uit eigen voortgebrachte voetballers, terwijl gemiddeld slechts drie aankopen in het basiselftal staan. Met de ervaring van Christophe Jallet en Steed Malbranque en begin twintigers als de verdediger Samuel Umtiti, aanvoerder Maxime Gonalons en spitsen Alexandre Lacazette en Nabil Fekir beschikt Lyon over een fysiek en technisch sterke ploeg die het de miljoenenequipes van Monaco en PSG flink lastig maakt.


Bovendien heeft Lyon met Hubert Fournier sinds de zomer een talentvolle trainer in huis. Daarvoor promoveerde de oud-voetballer van Lyon in 2013 met Stade de Reims naar de hoogste Franse competitie en eindigde achtereenvolgens knap als veertiende en elfde.

Fournier beschikt dus over een uitgebalanceerde en talentvolle selectie, waardoor de toekomst er rooskleurig uitziet. Maar dat is niet het enige dat Lyon op de been moet houden. Vanaf komend seizoen verhuist de club van het 85 jaar oude Stade de Gerland naar een nieuw stadion, Stade des Lumières.

Hoewel het een forse investering van 400 miljoen betreft, wordt de club - met het EK van 2016 in Frankrijk voor de deur - gesteund door de gemeente en diverse banken.

Lyon krijgt als eerste Franse club het eigen stadion in beheer. De nieuwe thuishaven heeft een capaciteit van 60.000 zitplaatsen, de helft meer dan in het huidige onderkomen. De investering moet voor flinke inkomsten uit wedstrijdrecettes zorgen.


Mocht Lyon het achtste kampioenschap uit de geschiedenis behalen, dan kan de club de achtervolging weer inzetten op Saint-Étienne. Lyons aartsrivaal is nog altijd met tien titels Frankrijks recordkampioen.

Maar voorzitter Aulas kijkt ook al naar komend seizoen. Hij wil de ploeg bij elkaar houden en weer meedoen in Europa. Zo reageerde hij op Twitter op de geruchten rond een vertrek van topscorer Alexandre Lacazette (23 doelpunten): 'Uitgesloten, hij blijft bij ons als we in het nieuwe stadion Stade des Lumières en de Champions League spelen.'

Mocht Lacazette toch worden verkocht, dan staat het volgende talent alweer klaar, die luistert naar de naam Yassine Benzia of Clinton N'jie. Want smijten met miljoenen, dat doet Lyon niet meer. De jeugdopleiding, dat is de sleutel.

 

facebook twitter